Prevenirea Fraudelor în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora – I

Asociaţia Experţilor Autorizaţi în Investigarea Fraudelor (ACFE) utilizează următoarea clasificare a fraudelor:
1. Manipularea intenţionată a declaraţiilor financiare, de exemplu: raportarea incorectă a veniturilor.
2. Orice tip de deturnare de bunuri tangibile sau intangibile: rambursări frauduloase de cheltuieli, etc.
3. Corupţie – mită, manipularea procedurilor de cerere de oferte, nedeclararea conflictelor de interese, deturnarea de fonduri.

Pentru toate aceste 3 trei tipuri de fraude există anumite elemente care stau la baza comiterii fraudelor, elemente care pot fi rezumate sub forma unui triunghi al fraudei. Acest triunghi al fraudei implică următoarele:
– Oportunitate;
– Justificare;
– Presiune financiară.

Oportunitate
Pentru ca o persoană să poată acţiona în sensul comiterii unei fraude, trebuie să existe o oportunitate. Deficienţa sistemelor de control intern pot genera o astfel de oportunitate. Autorul unei fraude se bazează astfel pe presupusa posibilitate ca frauda să nu fie descoperită, ceea ce reprezintă un element esenţial pentru autor.
O altă oportunitate o reprezintă situaţia în care nu sunt efectuate controale sau persoane cu autoritate creează premisele ca rezultatele acestor controale să nu fie luate în considerare.

Justificare
Autorul unei fraude îşi crează pentru sine o justificare, o explicaţie rezonabilă pentru actul sau actele sale, astfel încât el să nu se simtă vinovat. Astfel de justificări sunt de genul: merit asta, iau banii cu împrumut apoi îi voi restitui, etc.

Presiune financiară
Este un factor care vine fie din dorinţa de mai mult, fie din nevoie. Dorinţa de mai mult, aviditatea, poate reprezenta de multe ori un motiv puternic care să conducă la luarea deciziei de a acţiona. Pot apărea însă presiuni puternice şi ca urmare a problemelor financiare sau ca urmare a unor vicii personale precum jocurile de noroc, etc.

Dintre cele trei motive, cel mai uşor se poate interveni şi se poate gestiona Oportunitatea. Dacă se crează sisteme solide de control intern, acest element va fi puternic afectat, ca urmare se va acţiona în mod direct şi eficient în direcţia prevenirii fraudelor.

Codrina Andrioaiei, trainer

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

About the author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.