Programul Start-up Nation România, prin care antreprenorii vor putea obține fonduri nerambursabile de la stat de până la 200.000 de lei fiecare, aflat încă în dezbatere publică, propune următoarele condiţii, dintre care precizăm pe cele mai importante:
– Sunt SRL, conform Legii nr.31/1990 privind societăţile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, SRL-D în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României nr.6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanti în afaceri sau cooperații conform Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei.
– sunt înființate de către persoane fizice după intrarea în vigoare a ordonanței de urgență nr. 10/2017. Asociaţii, acţionarii care deţin mai multe societăţi pot aplica în cadrul Start-up Nation România cu o singură societate.
– nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru;
– codul CAEN pentru care solicită finanţare este eligibil în cadrul Programului şi autorizat a fi desfășurat la momentul decontului. Lista de coduri CAEN nu este una finală și este posibil ca varianta finală a listei conținând coduri eligibile să sufere modificări până la momentul conditii finale de participare.
– “să angajeze, cu contract de muncă pe durată nedeterminată și cu normă întreagă minim doi salariați la momentul depunerii cererii de decont şi să-i menţină în activitate cel puţin 3 ani începând cu anul următor plății ajutorului de minimis”.
Prin Programul Start-up Nation – România se poate acorda ajutor financiar nerambursabil în condițiile ajutorului de minimis, în sumă maximă de 200.000 lei/beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, paentru maxim 10.000 de întreprinderi mici și mijlocii/an.
Se are în vedere posibilitatea de a accesa și o valoare mai mică, pentru 100.000 de lei existând obligația de a crea DOAR un loc de munca.
Cheltuielile eligibile sunt reprezentate de:
• echipamente si utilaje,
• autoutilitare,
• echipamente de climatizare/încălzire, echipamente de obținere a unei economii de energie,
• echipamente IT,
• mobilier, birotica,
• cheltuielile aferente chiriilor pentru spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ,
• salarii
• realizare pagini web, promovare,
• licente, software,
• cursuri de antreprenoriat,
• consultanță, dar nu mai mult de 8000 lei.
Evaluarea se face în ordinea punctajului obținut, pe următoarea grilă de punctaj:
Domeniu de activitate: IT – 45 de puncte,
Producție – 40 de puncte,
Industrii creative – 35 de puncte,
Servicii – 30 de puncte,
Comerț și alte activități – 25 de puncte
Număr de angajați: Pentru 100.000 lei: cel puțin 2 angajați – 25 de puncte,
1 angajat – 0 puncte.
Pentru 200.000 lei: cel puțin 3 angajați – 25 de puncte,
2 angajați – 0 puncte.
Angajați: cel putin 2 angajați din categoriile defavorizate – 20 de puncte,
1 angajat din categoriile defavorizate – 10 puncte
Tip cheltuieli: echipamente și utilaje de minimum 50% din valoarea finanțării – 10 puncte.
Precizăm faptul că absolvenții din 2012 până în prezent sunt considerați defavorizați.
Pentru o consultare mai detaliată puteți accesa siteul aippimm.ro sau sgg.gov.ro.