Discriminarea

Ce este discriminarea?

Discriminarea reprezinta supunerea unei persoane la un tratament diferit, din cauza religiei, etniei, sexului, opiniilor politice, situatiei financiare, etc. De obicei discriminarea inseamna ca tratamentul va fi mai rau, in dezavantajul persoanelor “diferite”.

Cele mai intalnite forme de discriminare sunt rasismul si sexismul.

In ultimul timp, rasismul a devenit o problema mai mica, deoarece tot mai multe persoane au invatat sa accepte toti oamenii, dar sexismul a capatat amploare. In tot mai multe tari, in special in cele vestice, se fac proteste ale femeilor sau barbatilor care lupta pentru drepturile lor. Sexismul este foarte intalnit la locul de munca, unde fie au barbatii conditii mai bune de lucru fata de femei, fie femeile fata de barbati.

De asemenea, discriminarea pe motiv religios este foarte intalnita in tarile estice (in special cele foarte religioase). Aceasta poate fi confundata mai mult sau mai putin cu rasismul. Spre exemplu, din cauza ca tot mai multe atacuri teroriste au ca vinovati anumite persoane de varii religii si care tin de diverse culturi, oamenii de rand acuza toti oamenii din acele religii.

Cum prevenim discriminarea?

In primul rand, daca sunteti discriminat/discriminata, vorbiti cu o persoana superioara in functie (in cazul locului de munca sau institutiilor de invatamant). Daca acea persoana nu va ofera ajutor sau face parte din oamenii care ca discrimineaza, apelati la o forta a legii.

Daca altcineva este discriminat si observati asta, intai vorbiti cu persoana respectiva. Se simte discriminata? Vrea sa ia masuri sau poate trece cu vederea? Incercati sa vorbiti cu persoanele care o discrimineaza. Stiu ca fac asta? O fac cu intentie? Daca nu merge niciuna din metodele acestea, consultati un superior sau o CNCD (Consiliul National pentru Combaterea Descriminarii).

Discriminarea este o problema majora in societatea contemporana si la CPP UE vrem sa o eliminam cat mai mult posibil. Astfel, va oferim Cursul Expert în antidiscriminare, pentru a putea lupta cu aceasta impreuna.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

About the author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.