Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, România a primit aprobarea CE pentru PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală) 2014-2020, finanțarea din partea Uniunii Europene fiind de 8,128 mld. Euro, așa cum apare pe paginadeagricultura.ro.
Așa cum am mai spus și în articolul Tânăr fermier- a fi sau a nu fi, prin sub-măsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, PNDR 2014-2020 sprijină stabilirea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca şefi/conducători unici ai unei exploataţii agricole.
Susținerea financiară se acordă pe baza unui plan de afaceri care demonstrează cum este posibilă dezvoltarea exploatației agricole, această măsura redând posibilitatea tinerilor fermieri rezidenți, cu un pachet minim de cunoștințe, să se instaleze ca şefi/conducători unici ai aceste exploatații.
În general, finanțarea nerambursabilă se acordă pentru o perioadă de maxim 3 (trei) ani, excepție făcând sectorul pomicol, unde vorbim despre o perioadă de 5 (cinci) ani.
În procesul de instalare ca şef/conducător unic al unei exploataţii agricole, tânărul fermier trebuie să:
– Figureze ca microîntreprindere sau întreprindere mică cu cel mult 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare;
– Realizeze un plan de afaceri prin care va demonstra că exploataţia agricolă va atinge o dimensiune economică de cel puţin 12 000 SO (SO = valoare producţie standard);
– Depună Cererea de finanţare împreună cu planul de afaceri, dar şi angajamentul ca în termen de maximum 9 (nouă) luni de la momentul deciziei de finanţare va demara implementarea planului de afaceri;
– Atingă în maxim 3 (trei) ani obiectivele propuse în planul de afaceri.
Pentru a ajuta tânărul fermier în demararea activităților agricole prevăzute, sprijinul se va acordata sub formă de sumă forfetară pentru implementarea obiectivelor prevăzute în planul de afaceri.
Acesta este în cuantum de maxim 50.000 de euro și se acordă în două tranşe:
I. 75% din valoarea finanțării nerambursabile la primirea deciziei de finanțare;
II. 25% din valoarea finanțării nerambursabile în cel mult trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
În funcție de mărimea fermei, se pot accesa cel mult 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 SO și 29.999 SO și cel mult 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 SO și 50.000 SO.
Acordarea celei de-a doua tranșe se acordă în funcție de implementarea obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri, iar în cazul nerespectării planului de afaceri pentru primii trei ani, prima tranșă se recuperează proporțional cu obiectivele nerealizate.
Astfel, putem aprecia că sub-măsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din noul Program Național de Dezvoltare Rurală:
– va spori numărul tinerilor care devin fermieri și şefi/conducători de exploataţie agricolă;
– va încuraja competitivitatea în sectorul agricol și procesul de asociere;
– va avea un rol pozitiv în dezvoltarea managementului şi a procesului de modernizare şi conformitatea cu cerinţele specifice.
Pentru a mă asigura de faptul că am atenția dumneavoastră, am decis să împart considerațiile mele despre sub-măsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul PNDR 2014-2020, în două articole scurte și la obiect.
Va urma …
Octavian EPURE, trainer
4 comments to “Sub-măsura 6.1 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” PARTEA I”
You can leave a reply or Trackback this post.
Ana - June 11, 2015 at 5:39 pm
Pe acest proiect pot achizitiona echipamente precum un tractor, o pompa, o masina de teren? Va multumesc si astept cu deosebit interes raspunsul dumneavoastra
admin - June 12, 2015 at 8:12 am
Bună ziua.
Bunurile și echipamentele enumerate de dvs. sunt eligibile cu condiția să NU fie “second hand”.
În privința autoturismului de teren, cheltuielile cu achiziția mijloacelor de transport pentru uz personal sau pentru transport persoane NU SUNT eligibile.
O zi bună,
Echipa CPPUE.