Sustenabilitate – Dezvoltare Durabilă

Pentru a defini termenul de sustenabilitate, termen la care se face referire şi care este tratat întotdeauna în proiectele cu finanţare nerambursabilă, cel mai potrivit este să ne raportăm la definiţia dată în cadrul Conferinței mondiale asupra mediului de la Rio de Janeiro din 1992. În cadrul conferinţei a fost acordată o atenție deosebită acestui concept, care implică stabilirea unui echilibru între creșterea economică, protecția mediului și găsirea de resurse alternative.
Când termenul Sustenabilitate se referă la dezvoltarea economică de ansamblu a unei țări sau regiuni, este de obicei preferat termenul sinonim dezvoltare durabilă.

Am defini Sustenabilitatea ca fiind calitatea unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare.
Sau altfel spus sustenabilitatea înseamnă „satisfacerea nevoilor de azi fără a sacrifica abilitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile nevoi“.
O strategie de dezvoltare sustenabilă ajută organizaţia/operatorul economic să evite pe cât posibil sau sa reducă şi să controleze într-o anumită măsură impactul dăunător al activităţilor, produselor şi serviciilor sale asupra mediului şi asupra calităţii vieţii, să respecte cerinţele legislaţiei specifice în vigoare şi, ca urmare, poate face parte dintr-un trend pe care clienţii îl vor aprecia.
Elaborarea unei strategii de sustenabilitate poate fi o irosire de efort dacă nu ţinteşte obiective posibile în raport cu reglementările în vigoare. Cunoaşterea mecanismelor de funcţionare şi capacitatea de a anticipa viitoarele schimbări din domeniu sunt necesare. Dacă organizaţia nu deţine aceste capacităţi, este recomandată apelarea la sprijinul unui consultant extern în elaborarea strategiei.
Odată elaborată, succesul implementării strategiei de competitivitate prin sustenabilitate stă în stabilirea sarcinilor şi responsabilităţilor în echipa de implementare. Existenţa unor responsabili cu obiective şi sarcini bine stabilite este absolut necesară astfel încât efectele implementării unei strategii de sustenabilitate să fie vizibile în perioada viitoare.

Doar prin acţiune continuă, monitorizare, corectare permanentă, implementarea strategiei de competitivitate prin sustenabilitate va aduce rezultatele economice aşteptate.

Codrina Andrioaiei, trainer

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

About the author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.