Tânăr fermier – a fi sau a nu fi

Având în vedere declarațiile d-lui. George Turtoi – secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, referitor la deschiderea tuturor măsurilor din noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 până la jumătatea lunii iunie și ținând cont de faptul că pe 25 martie 2015 au fost deschise subMăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, subMăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” şi subMăsura 19.1 „Sprijin pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locală”,conform AFIR, m-am hotărât să scriu succinct despre primul aspect care mi s-a părut mie enervant:
Cum dobândești, sau dacă le ai, cum probezi calitățile de tânăr și/sau de fermier?
Din start doresc să precizez că subMăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” va susține stabilirea tinerilor fermieri ca şefi sau conducători unici ai unei exploataţii agricole. Astfel, va fi dată posibilitatea tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunoștinte specifice, să se instaleze ca şefi/conducători ai exploatației.
După cum observați, cheia articolului este noțiunea de “tânăr fermier”.
Conform art. 2 din Regulamentul (UE) nr. 1305/ 2013, (1) „tânăr fermier” înseamnă o persoană care la momentul depunerii cererii are o vârsta de până la 40 de ani, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată ca șef de exploatație agricolă.

Aici avem două abordări:
• tânărul care vrea să devină fermier trebuie să atingă un nivel minim de calificare, conform prevederilor OG nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, respectiv să efectueze 360 de ore de cursuri specifice;
• în maximum 36 de luni de la data adoptării deciziei individuale de acordare a ajutorului, tânărul trebuie să dobândească competențele profesionale necesare.

În consecință, putem spune că dacă te imaginai facând carieră în agricultură și, în acest caz, să profiți de beneficiile unei finanțări nerambursabile prin subMăsura 6.1, este OBLIGATORIU 1) să ai cel mult 40 de ani la momentul depunerii cererii de finanțare și 2) să ai competențe profesionale, respectiv studii medii/superioare agricole/ veterinare/ economie agrară sau cunoștințe în domeniul agricol dobândite prin participarea la programe de instruire așa cum am menționat anterior.
Și vă asigur că asta nu este singura „capcană”.

Octavian EPURE, trainer

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

About the author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.